For carers receiving Income Support who are not also lone parents of children under 5 years old who have been asked to attend a WFI outside of the specified circumstances

Note: This document is an illustrative guide only and is not legal advice.

Name 

Address 

National Insurance Number

Dear Madam/Sir (or name if known),

Re: Requirement to take part in a work focused interview 

I am in receipt of Income Support as a carer.

You have asked me to attend a work focused interview (by letter dated the… / by telephone call on the…) to be held on the…

The circumstances in which a person claiming Income Support as a carer has to attend a work focused interview are as follows:
· At the start of a claim for Income Support; or 
· If Carers Allowance ends; or 
· When part time work starts or ends; or 
· When training finishes; or 
· When a person turns 18; or 
· In any other case after 3 years since the last time you attended.

These circumstances are provided for in regulation 4 of the Social Security (Jobcentre Plus Interviews) Regulations 2002, which can be accessed here: http://www.legislation.gov.uk/uksi/2002/1703/regulation/4/made.

As I last attended a work focused interview on the (give date), please be notified that none of the above now apply to me, and as such I will not be attending / I will be attending but on a voluntary basis only, and can decide not to attend if I see fit (delete as applicable).

I further understand that no sanction will be applied to my benefit if I do not attend this or any subsequent interview outside of the regulations.

If you feel this is incorrect I request that you send to me the guidance and regulations that you are acting under. Please send these without delay and before the date of the proposed interview has lapsed.

(You may want to add here any details of the letter/call that you feel are relevant – for example if the adviser implied that your benefits would stop if you didn’t attend, or made statements you feel were unnecessary)

I look forward to your reply.

Signature                                                    Date

(You must sign and date this)
